Een dagboek vol herinneringen
Met nog minder dan een maand tegoed en al een dagboek vol met herinneringen, probeer ik te bedenken hoe ik de afgelopen twee weken zo kort mogelijk kan beschrijven. En geloof me, dat is een behoorlijke opgave! Want hoe relaxt het reizen ook is. Ik maak zoveel dingen mee, dat ik echt in het NU leef en al bijna vergeet wat ik gisteren heb gedaan. Daarom hieronder maar een selectie uit mijn dagboek...
Tatapouri
Nog moe van een gezellige wijnproeverij (Longbush winery) loop ik om half 7 ‘s ochtends richting het strand van Tatapouri. Dit rustige iniminiedorpje ligt net onder Gisborne, de stad die als eerste de zon ziet opkomen. Langzaam zie ik de wolken van grijs naar paars naar oranje veranderen. Opeens komt er een klein geel bolletje boven de horizon uitschieten. Binnen enkele minuten ben ik tientallen prachtige foto's rijker en is de dag officieel begonnen.
‘s Middags loop ik hetzelfde strand af, het water in. Met een visserspak aan en een stok in mijn hand, ben ik klaar voor het stingray voeren. Binnen enkele minuten zijn de eerste exemplaren gearriveerd. Ik aarzel, maar uiteindelijk pak ik toch een stuk vis en steek mijn hand in het ondiepe water. De crew van het hostel lokt het meer dan 100 kg wegende beest naar me toe en voordat ik weet voel ik een glibberige stofzuiger het stuk vis uit mijn hand eten. Brrrrrrrrr!
Stinkende hotpools en uitpuilende ogen
Stel je voor: Je loopt door het Vondelpark in Amsterdam en overal waar je kijkt komt stoom uit het water. De vijvers bubbelen en worden omringd door hekken. Als je inademt, is het enige wat je ruikt eieren. Klinkt nogal gek he? In Rotorua is dit toch echt de werkelijkheid!
Naast de thermoactiviteit in Rotorua, staat de stad bekend om de levendige Maori cultuur. ‘s Avonds ga ik op tour naar een dorp waar ik kennis maak met de eet-, dans-, zing- en leefgewoonten van de eerste bewoners van Nieuw Zeeland. Een indrukwekkende avond met veel gekke-bekken-getrek (zie foto's) en heerlijk eten.
Korte opsomming
Na Rotorua heb ik de volgende plaatsen bezocht:
- Waitomo caves (Een 1,5 uur durende wandeling in de Ruakori grot waarbij ik glowworms heb bewonderd.)
- Taupo (Lake Taupo is het grootste meer van NZ.)
- Ruapehu vulkaan
- Wellington (Mooie grote stad gebouwd op een berg, met interessante musea en een enorme botanische tuin.)
Kidnapping in het zuiden
Vanuit Wellington reis ik met een leuke groep door naar het zuidereiland. De eerste stop is Nelson. Meteen is het verschil tussen de twee eilanden duidelijk te zien. Het zuidereiland heeft veel meer hoge gebergtes, terwijl het noordereiland vooral grasheuvels heeft.
Een bruin en een wit babygeitje wandelen gezellig samen op het bergpad. Wanneer ze de enorme quads horen aankomen slaat de paniek toe en beginnen ze te rennen voor hun leven. Het bruine geitje weet te ontsnappen, maar het witte geitje raakt steeds meer in paniek. Op dat moment haalt de tourguide Greg het geitje in, springt van de quad af en grijpt het beestje. Snel stopt Greg het beestje onder zijn jas en neemt ‘m mee naar huis.
Van noord naar zuid
Vanuit Nelson reis ik via Greymouth en Franz Josef naar Queenstown in het zuiden van het zuidereiland. Zo warm als het in Greymouth was (ca. 17 graden), zo koud is het in Queenstown (ca. 9 graden).
Onderweg naar Greymouth maken we een stop bij een zeehondenkolonie bij Cape Foulwind en bij de grappige Pancake Rocks (zie foto's). In Greymouth ga ik op visite in een bierbrouwerij van het bekende NZse merk Monteiths.
De tijd vliegt
De tijd vliegt niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. Zowel in Franz Josef als in Queenstown bewonder ik het landschap namelijk vanuit de lucht.
Samen met Becky en Ellen (V.S.) vlieg ik in Franz Josef per helicopter langs de hoogste berg in NZ: Mount Cook. Na een 20 minuten in de helikopter stoppen we midden op een gletsjer. Met mijn vingers voel ik de prachtige witte sneeuw. De besneeuwde bergen en gletsjers zijn zo adembenemend mooi, dat ik het amper kan beschrijven. Hopelijk spreken mijn foto's voor zich...
'Ready? 3, 2, 1, step, step, run...!' Met een hanglider boven mijn hoofd en de tandemmaster Niall naast mij, ren ik de berg ‘Remarkeble's' af. Binnen enkele seconden vliegen we als een vogel over Queenstown heen. Ondanks de mist zijn de uitzichten prachtig. Na ongeveer 8 minuten komt het leukste gedeelte. Niall verplaatst ons gewicht en we duiken als een speer richting de grond. Na een paar leuke bochten raken de wielen met 50 km/u het gras. Glijdend komt de hangglider tot stilstand. Een korte maar zeer gave vogelvlucht!
Op dit moment ben in nog steeds in Queenstown. Morgen ga ik op dagtrip naar een fjord (Milford Sound). To be continued...
P.s.
Bedankt voor jullie leuke berichtjes telkens. Het is elke keer weer ontzettend gaaf om te zien dat jullie via internet met me meereizen!
- Filmaanrader: ‘Boy' (een Nieuw Zeelandse film, net in de bios)
- Hockey pockey ijs is het meest verkochtte ijs in NZ. En ik snap heel goed waarom! ;)
- Bijna elke dag gaat mijn wekker tussen 6 en 7 uur ‘s ochtends. En ik dacht dat ik op vakantie was... ;)
Wow, je verhalen lijken steeds ongelofelijker en spectaculairder te worden. Wat een bijzondere ervaring! En wij mogen thuis meegenieten, super. Enjoy! Liefs Kirsten
Ja je moet wel werken om al die ervaringen te verwerken!:) dus optijd uit bed en genieten!!
Wat een super leuk verhaal weer! En wat een belevenissen zeg! Echt super :)
Geniet er nog ff van!
Liefs Miranda
Wat doe je allemaal stoere dingen!! Echt heel tof! :-D
Nu even je foto's bekijken :-)
Meis wat een mooi verhaal weer! Fijn om te horen dat je zo aan het genieten bent! Ik kan niet wachten om al je foto's te bekijken en alle verhalen te horen!
De tijd vliegt inderdaad! Voor je het weet ben je weer thuis... Geniet met volle teugen!!!
Sas X
Na weer een schitterende fotoreportage (op grote hoogte zelfs ook) van gletsjers, bergtoppen met eeuwige sneeuw, watervallen etc., zal het wel wennen worden in onze vlakke delta. De reis wordt alsmaar interessanter en mooier. Tot het volgende verslag (doe je echt leuk hoor!)
Hoi.
Als ik het zo lees, zou ik zograag eens even langskomen, haha.
Geniet ervan!
Fantastisch, wat weer een mooi verslag van al je belevenissen. Niet alleen je dagboek, ook je hoofd zal vol zitten.
Dankjewel voor de mooie verjaardagskaart. Ik vind het knap dat je tussen alle bedrijvigheid door zelfs tijd hebt om te denken aan verjaardagen hier in Nederland.
Veel plezier verder!
Wat gaaf allemaal weer, ben jaloers op je hanggliding avontuur!!
Hahaha... En dat noem je 'relaxed' reizen??.. Het lijkt wel werken ipv vakantie houden. Maar dan wel heeeel leuk werken! Ben jaloers hoor! Maar fijn dat we mogen meereizen met je verhalen. Geniet je laatste maand!!!
Hoi meiske, wederom een indrukwekkend verhaal! Wat een belevenis! Ik vind het echt heel leuk om je op deze manier te volgen.
Geniet lekker en pas op jezelf.
Hey meis,
Lees je verhaal wat laat, maar ik heb er weer een kaart bij gehad en alles bestudeerd :P Je bent echt snel Nieuw-Zeeland rond. Het klinkt heel druk, zoveel in zo'n korte tijd.
Maar weer heerlijk om te lezen!!! Wat heb je weer leuke, mooie en stoere dingen gedaan. Ben zo trots op je!!! :D
Als ik je verhaal lees heb ik het idee dat ik even bij je ben en mee reis :)
Je mailtjes lees ik wel direct altijd, s ochtends als ik wakker word kijk ik eerst of er nog een mailtje is. Heerlijk wakker worden met een nieuwe mail van jou of Jet :) Een goed begin van de dag! (Daar heb ik geen ontbijt voor nodig ;) )
Meisie ik reis met je mee!!! Denk elke dag aan je!
& thanx voor het pakketje!!! Ik zie m elke dag liggen. Nog 12 dagen en dan mag ie open! :D
Geniet! Pas goed op je zelf! Doe rustig aan! En denk aan jezelf!
Dikke kus & knuffel uit Amsterdam!
Xx